AMERSFOORT - De aanbieders van openbaar vervoer verwachten dat het aantal reizigers met 7 procent zal afnemen door de introductie van de OV-chipkaart. Ze willen dat verlies compenseren door de prijs per afgelegde kilometer met 7 procent te verhogen.

Dat stelt Rover, de belangenvereniging van reizigers in het openbaar vervoer, maandag. De ov-ondernemingen handelen volgens Rover in strijd met toezeggingen van voormalig minister Karla Peijs en de huidige staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer dat de chipkaart per saldo niet zou leiden tot hogere kosten voor de reiziger.

Mobis, de brancheorganisatie van openbaar vervoerbedrijven, stelt dat Rover met cijfers goochelt. "Wij houden ons aan de afspraken zoals die zijn gemaakt met de bewindspersonen", zei een woordvoerder. "De invoering van de OV-chipkaart gebeurt opbrengstneutraal en per saldo gaat de reiziger dus niet meer betalen dan nu. We gaan er juist vanuit dat het aantal reizigers toeneemt door de OV-chipkaart."

Onacceptabel

Het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf in Amsterdam, Arriva en Connexxion ontvingen onlangs een advies van Rover over hun plannen voor andere tarieven per 1 januari 2008. De belangenorganisatie van reizigers vindt de plannen in de huidige vorm onacceptabel en wil dat ze worden aangepast. Rover wil pas weer overleg voeren met de vervoerders zodra aanpassingen zijn doorgevoerd.

De organisatie gaat staatssecretaris Huizinga opheldering vragen over de plannen van de vervoerders. Rover begint verder een lobby om de Tweede Kamer een stokje te laten steken voor de gevreesde tariefstijging.

Strippenkaart

De belangenclub is op voorhand niet pessimistisch gestemd. "Onlangs haalde Huizinga al een streep door het plan van de RET in Rotterdam, dat de strippenkaart wilde afschaffen met ingang van 1 oktober", memoreert Rikus Spihorst namens Rover. "Wij hebben de indruk dat de staatssecretaris de voorgang van de OV-chipkaart kritisch volgt."

De Nederlandse Spoorwegen lieten maandagmiddag weten dat hun tarieven, afgezien van de jaarlijkse inflatiecorrectie, niet extra omhoog gaan door de invoering van de OV-chipkaart. "Onze prijzen voor bijvoorbeeld enkeltjes en retourtjes gaan één op één over", aldus een NS-woordvoerder.