FRANKFURT - Duitse treinmachinisten leggen vanaf komende vrijdag het werk opnieuw neer omdat loononderhandelingen met de nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn zijn vastgelopen. Daardoor zal het personen- en goederenvervoer in heel Duitsland stil komen te liggen. Dat maakte de machinistenvakbond GDL maandag bekend.

GDL, waarbij 34.000 machinisten zijn aangesloten, eist een loonsverhoging tot 31 procent omdat de bond vindt dat de lonen in Duitsland te laag zijn in verhouding met andere Europese landen.

Looneisen

In de zomermaanden organiseerde de vakbond werkonderbrekingen om de looneisen kracht bij te zetten. Deutsche Bahn en GDL besloten daarop in september verder te onderhandelen. Het Duitse staatsspoorbedrijf bood vorige week nog een loonsverhoging tot 10 procent, maar dit voorstel werd verworpen door GDL.

In juli bereikte Deutsche Bahn al wel een akkoord met de twee grootste vakbonden Transnet en GDBA over een loonsverhoging van 4,5 procent en een eenmalige bonus van 600 euro.

Volgens het Duitse economisch onderzoeksinstituut DIW kan een algemene spoorstaking tot een omzetverlies leiden van 500 miljoen euro per dag.

EVO

De Nederlandse verladersorganisatie EVO "betreurt het dat er alsnog een spoorstaking komt en voorziet dat de gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven groot zijn." Het grootste gedeelte van het Nederlandse goederenvervoer per spoor is internationaal en verloopt via Duitsland.

"Het spoor is voor veel bedrijven een onmisbare schakel in hun logistieke keten. Chemische producten, auto's en steenkool zijn slechts enkele voorbeelden van producten die per spoor vervoerd worden vanuit en naar Duitsland. En op deze korte termijn is het voor de meeste ondernemers onmogelijk om bijvoorbeeld transport over de weg te regelen."