AMSTERDAM - Vrijdag zet de rechtbank in Amsterdam een punt achter Operatie Clickfonds. Dan volgt de uitspraak in de zaak tegen de laatste hoofdverdachte, Adri Strating. Dat is dan ruim vijf jaar na de grootscheepse invallen van Justitie bij de effectenbeurs in Amsterdam en op diverse andere adressen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen Strating anderhalf jaar cel plus een boete van 300.000 euro geëist. Het OM beschuldigt de verdachte ervan dat hij jarenlang leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie. Die zou zich onder meer hebben beziggehouden met belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Strating was directeur van Strating Effecten en eigenaar van commissionair Gestion.

Met de uitspraak vrijdag is de zaak echter nog niet ten einde. In april komt het gerechtshof in de hoofdstad met uitspraken in hoger beroep tegen een groep verdachten. Zowel het OM als eventueel veroordeelden kunnen dan nog naar het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, stappen, wat de de duur van de zaak nog jaren kan oprekken.

De Clickfondszaak begon in 1997, toen Justitie na lange voorbereidingen invallen deed in het financiële hart van Nederland, Amsterdam. De zaak kreeg de codenaam Clickfonds. Deze verwees naar de effectenbeurs waar toen de clickfondsen juist populair waren geworden. Deze beleggingsfondsen gaven op bepaalde koersniveaus de garantie dat de behaalde winst niet meer verloren kon gaan, dus werd "vastgeclickt".