SCHIPHOL - Milieudefensie heeft maandag op Schiphol aandacht gevraagd voor kerosineaccijns. Volgens de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven klommen zeven betogers in een reclamezuil op het Jan Dellaertplein. Ze rolden een spandoek uit met de tekst: 'Schiphol Climate Killer. Kerosineaccijns nu!'.

De actie eindigde rond 14.30 uur.

Milieudefensie riep hiermee het kabinet op om naast een ticketheffing nu ook accijns te gaan heffen op kerosine. Een groepje actievoerders, verkleed als twee meter brede blauwe belastingenveloppen, deelde pamfletten uit aan reizigers om het onderwerp onder de aandacht te brengen.

Afgezet

Volgens een zegsman van de marechaussee verliep de actie zonder problemen. Wel werd het plein afgezet voor verkeer. Alleen het openbaar vervoer mocht erdoor.

Campagneleider Joris Wijnhoven zei in een verklaring dat hij hoopt dat het kabinet "de oren niet laat hangen naar de reizigersbranche, de luchtvaartsector en de Consumentenbond". "Die steken hun kop allemaal in het zand voor klimaatverandering."

Kopgroep

De actiegroepering verklaart blij te zijn met de introductie van de tickettax, onderdeel van de kabinetsplannen. "Maar er is meer nodig. Zo zouden milieuminister Cramer en haar collega Bos van Financiën hun best moeten doen om met bijvoorbeeld Engeland, Duitsland, België en Frankrijk een kopgroep te vormen van Europese landen die kerosineaccijns gaan heffen op vluchten tussen deze landen", aldus Milieudefensie.

Dat kan leiden tot een daling van het aantal vluchten met tientallen procenten, blijkt uit recent onderzoek van de milieubeweging.