VOORBURG - De consumptie van huishoudens is in de eerste helft van 2007 met slechts 1,5 procent gegroeid. In 2006 groeide deze nog met 2,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die maandag zijn gepubliceerd.

Grootste oorzaak van de terugval is het lagere gasverbruik wegens het zachte weer. Als het gasverbruik niet wordt meegerekend was de consumptiegroei van huishoudens maar iets kleiner dan in 2006. Tegenover het mindere verbruik staat een hogere gasprijs. Deze lag in het eerste halfjaar van 2007 10 procent hoger dan een jaar eerder. Huishoudens zien deze stijging pas in hun portemonnee als de eindrekening van het energiebedrijf in de bus valt. Het effect van het gasverbruik op de consumptie is het sterkst in de maanden waarin het meest wordt gestookt.

In het eerste halfjaar van 2007 besteedden huishoudens 5 procent meer aan duurzame goederen dan een jaar eerder. In 2006 werd nog voor 6 procent meer gekocht aan goederen als kleding, auto's en computers.

Voeding

Aan voeding, inclusief drank en tabak, is in de eerste zes maanden van dit jaar 1,7 procent meer uitgegeven. Ook dit was iets minder dan in 2006.

Ook gaven huishoudens iets minder uit aan diensten dan een jaar eerder. De wijziging in de financiering van de kinderopvang zorgde voor een daling van de bestedingen van 0,5 procentpunt.

Telefonie

Over twintig jaar gezien zijn huishoudens wel veel meer gaan besteden aan diensten. In 1987 had 43 procent van de uitgaven betrekking op diensten als telefonie, huisvesting, reizen of verzekeringen.

In 2006 is dat opgelopen tot 53 procent. Nieuwe diensten als mobiele telefonie en internet zorgen voornamelijk voor de stijging. Huishoudens gaven vorig jaar bijna 11 miljard euro uit aan communicatie. In 1987 was dit een kleine 2 miljard euro.