AMSTERDAM - De vrees dat de oorlog tegen Irak langer gaat duren dan aanvankelijk gehoopt, drukte dinsdag opnieuw de stemming op de effectenbeurzen in Europa. Geruchten dat Saddam Hussein mogelijk chemische wapens gaat inzetten, versterken het algehele gevoel van onbehagen.

Beursstemming (video): AEX omlaag, angst voor chemische wapen.
Buhrmann en Akzo Nobel zijn forse dalers. Verder: rectificatie van verkeerde Versatel-koers van maandag.

Beursjournaal (video): Weinig vertrouwen consumenten en producenten.
Verder: KLM vereenvoudigd tarievenstructuur. Smit Internationale overtreft eigen winstverwachting.

Desondanks was er tegen het einde van de ochtendhandel sprake van enig koersherstel op de beurs in Amsterdam. De AEX-index noteerde 1,1 procent lager op 257,40 punten. Eerder stond de graadmeter op een verlies van bijna 3 procent.

Zowel in Amsterdam als elders in Europa werden de koersgemiddelden gedrukt door de chemiesector als gevolg van de stevige winstwaarschuwing van het Britse chemieconcern Imperial Chemical Industries (ICI). Chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel verloor op het Damrak bijna 6 procent, terwijl DSM bijna 4 procent lager stond. ICI zelf verloor meer dan 40 procent.

Bovendien schaarden de zwaarwegende financials zich opnieuw onder de verliezers. ING, Fortis en Aegon noteerden koersdalingen van boven de 3 procent.

Ahold, lang het enige hoofdfonds dat in de plus stond, kreeg in de loop van de ochtendhandel gezelschap van andere hoofdfondsen. Daarvan ging KPN met een plus van 1,3 procent de middaghandel in als grootste stijger. Andere stijgers waren Wolters Kluwer, Unilever, IHC Caland en Gucci. Hun koerswinst bleef onder de 0,5 procent.

Ahold noteerde 0,9 procent hoger, nadat het supermarktconcern maandag al 1,5 procent bijschreef en daarmee het enige hoofdfonds was met koerswinst. Daar staat tegenover dat het door boekhoudschandalen geplaagde concern over de afgelopen drie maanden ruim 71 procent koersverlies heeft geleden. Een teloorgang van die omvang wordt door geen enkel ander hoofdfonds geëvenaard.

In de MidKap-index was KLM met 5,6 procent de grootste daler. De luchtvaartmaatschappij maakte bekend komende zomer op Europese bestemmingen de concurrentie te willen aangaan met prijsvechters. De index als geheel stond 0,6 procent lager op 253,19 punten.

Op de lokale markt werden de jaarcijfers van Smit Internationale goed ontvangen. Ondanks de gerapporteerde winstdaling stond het scheepvaartbedrijf op een koerswinst van 8,5 procent.

De ontwikkelingen in Irak hadden ook duidelijk hun weerslag op de andere Europese beurzen. De beurzen zijn gebaat bij een korte, hevige oorlog, maar veel beleggers vrezen dat de strijd in Irak langer gaat duren. Ook zijn ze bezorgd over de kosten, nu president Bush het Congres om tientallen miljarden dollars extra wil vragen.

Dat had onder meer zijn weerslag op de koers van mediaconcern Vivendi Universal, dat 3,5 miljard euro wil aantrekken om acuut geldtekort te voorkomen. Ondanks positieve reacties van beleggers verloor het aandeel in Parijs ruim 2 procent.

Een andere verliezer was Deutsche Post, dat zijn activiteiten in de VS uitbreidt met de overname van Airborne. Beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel verloor in Frankfurt bijna 10 procent. Ook de luchtvaartsector moest verliezen incassseren.

Euro

De angst dat de oorlog in Irak langer gaat duren dan verwacht drukte de koers van de dollar. Ten opzichte van de dollar noteerde de Europese munt 1,0700, tegen een slotkoers van 1,0660 dollar op maandag. Ten opzichte van het Britse pond steeg de euro van 0,6760 naar 0,6785. De prijs van een vat Brent-olie steeg naar 26,70 dollar.