HILVERSUM - De muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra daagt de Holland Media Groep (RTL4, RTL5, YORIN) voor de rechter omdat deze al twee jaar lang te weinig geld betaalt voor het gebruik van muziek in haar programma's. Dat zei D. van der Graaf, president-directeur van de Holland Media Groep (HMG) maandag tijdens de presentatie van het rappport 'Study Music Copyrights' waarin de tarieven van de Buma/Stemra worden onderzocht.

Het rapport, dat gemaakt is in opdracht van nagenoeg alle commerciële en publieke omroepen samen met satelliet- en kabelbedrijven, concludeert dat de tarievenstructuur van de Buma/Stemra ondoorzichtig is.

De auteursrechtenorganisatie int jaarlijks ruim 100 miljoen gulden namens muzikanten wanneer hun producten op de radio of televisie worden uitgezonden. Onderzoeksbureau Andersen vergeleek alle contracten die de Buma met de verschillende omroeporganisaties had afgesloten en ontdekte een groot aantal verschillen.

'Monopolist'

Van der Graaf vindt het dan ook de hoogste tijd dat "monopolist" Buma/Stemra met een duidelijke tarievenstructuur komt. "Ik vraag al twee jaar om een tarievenkaart maar die heb ik tot op de dag van vandaag nog niet gekregen."

Grootste ergernis voor Van der Graaf is dat in veel gevallen dubbel betaald moet worden. Als een programma zowel via de ether als via de kabel wordt uitgezonden, moeten de omroepen twee keer auteursrechten afdragen voor dezelfde muziek. Dat is ook de reden dat de HMG al twee jaar lang de rekeningen van de Buma/Stemra niet meer betaalt. Het omroepbedrijf maakt nu een bedrag over dat het zelf redelijk vindt.

Verder willen de betrokken organisaties met de Buma om de tafel gaan zitten om een nieuwe tarievenstructuur af te spreken. De HMG sluit in het uiterste geval een gang naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet uit.