WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush wil dat het Congres bijna 80 miljard dollar extra vrijmaakt voor de oorlog in Irak. Dit heeft de Democratische senator Byrd gezegd na overleg tussen de leiders in het Amerikaanse Congres en de president over het extra budget dat Washington nodig denkt te hebben om de oorlog en de nasleep daarvan te bekostigen.

Byrd maakt naar eigen zeggen een "schatting". De aanvraag voor de directe kosten van oorlogsvoering zou neerkomen op circa 62,6 miljard dollar. De rest zou onder meer gebruikt moeten worden voor de reconstructie van Irak.

Eerder liet een anonieme functionaris bij het Amerikaanse ministerie van Defensie al weten dat Bush ruim 62 miljard aan het Congres zal vragen voor de militaire inzet. Dit bedrag is gebaseerd op het uitgangspunt dat de oorlog niet langer dan een maand zal duren. De bekostiging van nieuwe wapens zou neerkomen op ruim 7 miljard. Verder zou er 12 miljard nodig zijn voor de 'overgangsperiode' waarin de stabiliteit in Irak moet worden hersteld.

Overigens maakte het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid maandag bekend dat Bush aan het Congres 3,5 miljard dollar extra zal vragen voor het handhaven van de veiligheid in de VS. Daarvan is twee miljard bedoeld voor de verbetering van de mogelijkheden om te reageren op terroristische aanslagen. De rest zou worden besteed aan de uitbreiding van de veiligheidsmaatregelen als gevolg van de oorlog in Irak.