UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten aan zeker duizend machinisten en conducteurs alsnog loon uitbetalen. Het gaat om salarissen die het bedrijf in april 2001 bij het personeel heeft ingehouden tijdens drie dagen van spoorstakingen. De rechtbank in Utrecht heeft de vakbonden FNV Bondgenoten en VVMC maandag in het gelijk gesteld in een proefproces tegen de NS over het mogen weigeren van 'besmet werk'.

"Wij hebben glansrijk gewonnen", glunderde vakbondsbestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten maandag samen met zijn collega D. Cijs van de VVMC. Bijna twee jaar geleden legden machinisten en conducteurs drie dagen lang het spoor plat uit protest tegen de invoering van een nieuw dienstrooster; het zogenoemde rondje om de kerk.

Ongeschreven regel

Het weigeren van besmet werk is een ongeschreven regel tussen vakbonden. Die willen zo voorkomen dat werkgevers de nadelige effecten van een staking proberen te beperken door werk te herverdelen onder niet-stakende collega's. Bovendien zou in de CAO van de NS staan dat werknemers niet verplicht mogen worden werk van actievoerende collega's over te nemen. Zo weigerden veel leden van de VVMC op 5 en 6 april 2001 het werk van stakende FNV-leden over te nemen. Een paar dagen later op april waren het de leden van de VVMC die het werk neerlegden en leden van Bondgenoten die besmet werk weigerden.

Fout

Volgens vakbonden zijn de NS indertijd in de fout gegaan doordat het spoorbedrijf zijn werknemers niet van te voren heeft gewaarschuwd dat ze loon zou inhouden van mensen die zich op besmet werk zouden beroepen. "Pas achteraf ging het bedrijf ertoe over om de mensen te korten", aldus Van den Berg.

Het spoorbedrijf zegt niets over een uitspraak in de zaak te weten en wil daarom nog geen commentaar geven. "Ook kunnen we nu nog niets zeggen over hoeveel mensen indertijd gekort zijn op hun salaris", aldus een NS-woordvoerder.