AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag flink lager geëindigd. Beleggers namen hun winst na de koersstijgingen van vorige week, nu blijkt dat de oorlog in Irak wel eens langer gaat duren dan verwacht.

De eerste beelden van dode en gewonde Amerikaanse soldaten en de neergeschoten Apache-helikopter deden het sentiment geen goed. "Het verzet van het Iraakse leger is feller dan verwacht", zei een analist in Amsterdam.

De beurzen openden na een weekeinde van gevechten direct in het rood. Door de lagere openingskoersen op Wall Street vielen de koersen aan het einde van de handel verder weg. In Amsterdam verloor de AEX-index 17,75 punten op 260,34. Dat was een daling van ,38 procent: relatief de tiende sterkste daling in de geschiedenis van de AEX.

Ook elders in Europa hadden de borden fel rode kleuren. De verliezen waren in het algemeen iets geringer dan die in Amsterdam. De DAX-index in Frankfurt was met nog een kleine twee uur handel te gaan 5,4 procent lager en de CAC-index in Parijs verloor 5,8 procent. De Londense beurs wist de schade beperkt te houden en stevende af op een verlies van 3,2 procent.