DEN HAAG - Ondanks de val van de aandelenkoersen, de afgelopen drie jaar, prijst de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) beleggen nog altijd aan. "Wij geloven in een toekomst voor de aandeelhouders", zei vice-voorzitter A. van Oostveen maandag bij de presentatie van het jaarverslag.

De beleggersclub voorspelt dat de malaise op de beurzen tegen het einde loopt. "Ik verwacht dat de vooruitzichten in de loop van dit jaar of volgend jaar verbeteren", aldus Van Oostveen. De VEB voegde er aan toe dat deze vooruitblik niet als een beleggingsadvies moet worden opgevat. Van Oostveen volgt in april de huidige voorzitter P. Zwart op.

De VEB wil er dit jaar wederom op hameren dat het belang van de aandeelhouders nog een ondergeschoven kindje is. De vereniging hekelt de wijze waarop beursgenoteerde bedrijven bijvoorbeeld de raad van commissarissen en administratiekantoren, die het stemrecht op aandelen beheren, gebruiken om de stem van beleggers te negeren. "Een bedrijf is geen democratie. Dat hoeft ook niet, maar zo kunnen we niet verder", stelde VEB-directeur P. de Vries.

Over mogelijke stappen tegen supermarktketen Ahold wilde De Vries niets loslaten. Wel zei hij dat Ahold het boekhoudschandaal bij onder meer zijn Amerikaanse dochter US Foodservice al lang had moeten toelichten. "Het vervelende is dat we alleen informatie krijgen over de minder belangrijke onderdelen. We horen allerlei berichten over de rand van het gebeurde, maar niet over de kern.

Wij vinden de periode dat Ahold zwijgt, te lang duren." De beleggersvereniging heeft het concern via een brief gemaand openheid van zaken te geven en zal pas actie ondernemen als er meer duidelijkheid is.

De vereniging heeft ook stevige kritiek op het toezicht door Euronext, dat geen boetes kan uitdelen. "Het kan niet zo zijn dat de beurs zelf toezicht houdt op de handel", vindt De Vries. Beursbedrijf Euronext heeft een notering. "Ik vraag me wel eens af wat er gebeurt als Euronext zelf de beursregels overtreedt. Stellen ze dan een onderzoek naar zichzelf in?" De VEB wil dat de regering haast maakt met het verplaatsen van het toezicht van de beurs naar de Autoriteit Financiële Markten.

Afgelopen jaar verloor de VEB ruim duizend leden. Dat is een afname van 3,4 procent. De beleggersclub wijt de terugloop van het ledenbestand aan het grillige beursklimaat. "Sommige beleggers gaan even aan de zijlijn staan."