SCHIPHOL - Schiphol en Rotterdam Airport gaan samen honderd kansarme Marokkaanse jongeren opleiden tot luchthavenmedewerker. De jongelui beginnen in november aan een spoedopleiding van vijf weken.

Tijdens de cursus komen zaken als baliewerk, platformwerkzaamheden en sollicitatievaardigheden aan bod. Een woordvoerster van Schiphol bevestigde dinsdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Leerbaan

Na de opleiding krijgen de jongeren een certificaat, waarmee ze kunnen doorstromen naar een leerbaan of een uitgebreidere opleiding. Willen ze meteen gaan solliciteren, dan krijgen ze daar hulp bij van de luchthavens.

De politie selecteert de jongens en meisjes. Zij mogen in verband met de strenge veiligheidseisen op de vliegvelden overigens niet wegens ernstige misdrijven in aanraking met justitie zijn geweest. Het project is vernoemd naar prinses Máxima.

Rotterdam Airport organiseerde al twee keer eerder met succes een soortgelijke opleiding, een voor Antillianen en een voor Marokkanen. Het is deze keer voor het eerst dat ook Schiphol meedoet.

Mbo-diploma

Toch zet ook de luchthaven bij Amsterdam zich al langere tijd in voor jongeren. Begin dit jaar kwam het vliegveld in samenwerking met het ROC in de hoofdstad met het Schiphol College. Daar kunnen jongeren een mbo-diploma halen en worden zij voorbereid op een baan op de luchthaven.