AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is maandag lamlendig begonnen. In navolging van de lagere weeksluiting van de Amerikaanse beurzen vrijdag zakte het kwik in de ochtend steeds verder weg. De AEX-index stond tegen het middaguur 7,21 punten lager op 497,57 punten.

Bekijk video

"We zoeken een nieuwe bodem", was de verklaring van een beurshandelaar. Hij vreest dat de index bij de jaarwiseling onder de psychologisch belangrijke 500-puntengrens zal liggen. Hij schat zo rond de 475 punten. "Er gebeurt nu al erg weinig op het Damrak. De rustige periode breekt aan. De grote institutionele beleggers doen vrijdag hun boeken al dicht."

Wall Street

De beurs in New York is de week met over het algemeen lagere koersen begonnen. Na een kwartier handel stond de belangrijkste index, de Dow-Jones, op een verlies van 0,3 procent op 10.022. De daling van de Nasdaq-beurs bedroeg 0,2 procent op . Volgens handelaren overheerst het gevoel dat het doorbreken van de 10.000-puntengrens van de Dow en de 2000-puntenbarrière van de Nasdaq vorige week iets te veel van het goede is.

In de New Yorkse ochtendhandel was computerbedrijf Compaq een van de blikvangers. Het aandeel zakte ruim 10 procent door zorgen dat de fusie met Hewlett-Packard niet doorgaat.