AMSTERDAM - Op de Europese effectenbeurzen neemt de onzekerheid over het verloop van de oorlog in Irak toe. Vorige week boekten de beurzen veel winst, maar maandagmorgen was de stemming slecht. In Amsterdam noteerde de toonaangevende AEX-index aan het einde van de ochtend een verlies van 10,81 punten (3,9 procent) op ,28 punten.

Beursjournaal (video): KPN sluit contract met LogicaCMG.
Verder: KLM toch nog in gesprek met BA, Versatel koopt twee Duitse bedrijven.

Beursstemming (video): Verzet in Irak drukt Westerse koersen.
Vooral financials en techkoersen drukken de stemming.

Volgens een handelaar zijn er twee redenen voor de forse daling. "Het lijkt erop dat de oorlog in Irak langer gaat duren dan iedereen dacht. President Bush zinspeelde daar het afgelopen weekeinde al op. Verder zie ik dat veel beleggers hun winsten nemen. De afgelopen handelsdagen zijn er echt procenten bijgekomen. Daar gaan er nu weer wat af."

De handelaar denkt dat er weinig echte beleggers actief zijn. "Ik heb het idee dat het vooral gaat om daghandelaren en de derivatenhandel."

Het waren de afgelopen weken vooral de financiële waarden die de index mee op sleeptouw namen. Deze fondsen bepalen de AEX voor circa 40 procent. Maandag was het ook weer zo. Onder de sterkste dalers waren ING Groep (met een verlies van 6,8 procent op 11,84 euro) en verzekeraar Aegon (met een verlies van ruim 5 procent op ,90 euro).

Ahold

Opvallend was de stijging van Ahold. Het was de enige winnaar onder de hoofdfondsen met een plus van 0,3 procent op 3,34 euro. Verscheidene media wisten te melden dat het bedrijf enkele Zuid-Amerikaanse dochters gaat verkopen. "Dat is geen nieuw gegeven", aldus de handelaar. "Ahold plande die stap al geruime tijd voordat de boekhoudproblemen naar buiten kwamen. Dit is zeker geen noodgreep."

Op de beurs voor middelgrote fondsen was het vooral de maker van kabels en kabelsystemen Draka die de aandacht trok. Het fonds klom zonder aanwijsbare reden bijna 18 procent tot 7 euro. Vorige week boekte Draka ook al koerswinsten. De MidKap-index zelf moest 0,2 procent terug naar 256,61 punten.

Ook de andere Europese beurzen stonden flink in het rood, maar de verliezen waren in het algemeen wat geringer dan die in Amsterdam. De DAX-index in Frankfurt was tegen het middaguur 3,7 procent lager en de CAC-index in Parijs verloor 3,3 procent. De Londense beurs wist de schade beperkt te houden tot 2,4 procent.

Het opvallendste fonds in Europa was France Telecom. Het concern kwam met een langverwachte aandelenemissie en zag daarop de beurskoers in eerste instantie inzakken met bijna 10 procent. Later volgde een opmerkelijk herstel doordat beleggers aandelen kochten om aan de emissie te kunnen meedoen. Aan het einde van de ochtend was France Telecom de enige winnaar onder de veertig fondsen van de CAC-index.

Euro

Op de valutamarkten wist de euro flink te profiteren van een verzwakking van de dollar door tegenvallers voor de Amerikanen in de oorlog met Irak. De Europese munteenheid noteerde 1,0655 dollar, ruim een dollarcent meer dan het slot van 1,0550 op vrijdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg van 0,6730 tot ,6775 pond.