AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat er bij minister Wouter Bos van Financiën op aandringen dat het snel mogelijk wordt dat moslims in Nederland een islamitische hypotheek kunnen afsluiten.

Deze hypotheken zijn voor de belasting aftrekbaar, waardoor moslims hetzelfde financiële voordeel krijgen als huizenkopers die hun hypotheekrente mogen aftrekken. Moslims kunnen nu geen reguliere hypotheek afsluiten omdat de islam het betalen van rente niet toestaat.

"Het buitensluiten van een groep Nederlanders van het bezit van een eigen woning is onwenselijk", aldus het Amsterdamse college maandag in antwoord op schriftelijke vragen van de hoofdstedelijke PvdA.

Voldoende mogelijkheden

Volgens het stadsbestuur staat het ministerie van Financiën open voor deze vorm van bankieren en zijn er nu voldoende mogelijkheden om islamitisch bankieren mogelijk te maken in Nederland.

Het ministerie van Financiën onderzoekt al hoe de markt voor islamitisch bankieren in Nederland verder tot ontwikkeling kan worden gebracht, aldus de gemeente.

Aan de andere kant heeft de Belastingdienst begin dit jaar wel een streep getrokken door een voorstel voor een halal hypotheek van een kredietverstrekker uit Leiden.

Rentevrij

De gemeente meent dat een islamitische hypotheek de koopwoningen in Amsterdam beter bereikbaar maakt voor moslims. De hoofdstad weet niet precies hoeveel vrome moslims hun woning rentevrij willen financieren.

Uit onderzoek van de Rabobank bleek dat 200.000 van de één miljoen moslims in Nederland interesse hebben in islamitisch bankieren. Als dit percentage voor de hoofdstad zou gelden, is dat 2,4 procent van de Amsterdamse bevolking.