DE MEERN - De vraag naar zonbestemmingen laat dit winterseizoen een duidelijke daling zien door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. In vergelijking met vorig jaar is het aantal vliegreizen met 20 procent gedaald. De sneeuwvakanties hebben zich goed hersteld en liggen 2 procent voor op vorig jaar.

Dat blijkt uit gegevens van de Vereniging van ANVR Reisorganisatoren (VRO) en NIPO, die maandag openbaar zijn gemaakt. Het zomerseizoen is afgesloten met een kleine groei van 1 procent. De vliegmarkt moest beperkt inleveren en verloor 1 procent. In totaal werden bijna 2,6 miljoen vliegvakanties geboekt, waarvan 2,3 miljoen naar Europese bestemmingen. Turkije was opnieuw succesvol met een stijging van 51 procent, evenals Italië (plus 20 procent).

Bij de verre bestemmingen leverde Noord-Amerika 28 procent in, het Caribisch gebied 29 procent en het Verre Oosten 9 procent. Thailand viel daarentegen op met een groei van 33 procent.

De boekingen voor busreizen liepen met 7 procent terug. De excursies per bus moesten 10 procent inleveren, waarbij Groot-Brittannië (-36 procent) de grootste veer liet. De markt voor autoreizen is met een plus van 6 procent duidelijk aan de positieve kant geëindigd, met Italië als koploper. De boekingen van treinreizen bleven op een min van 6 procent steken, vooral Groot-Brittanië (-50 procent) bleef sterk achter.

"De boekingen voor het lopende winterseizoen zijn aanzienlijk door de gebeurtenissen van september beïnvloed", aldus de VRO. De achterstand bedraagt 8 procent.