LAGOS - Als gevolg van de gewelddadigheden in Nigeria vreest Shell de komende twee weken voor leveringsproblemen. De oliemaatschappij heeft vrijdagavond besloten extra olieverzamelstations stil te leggen wegens de rellen in het Afrikaanse land tussen rebellen van de Ijaw-stam en regeringstroepen.

Dat heeft een woordvoerder van Shell/Koninklijke Olie zondag gezegd. Vrijdagochtend maakte de oliemaatschappij nog bekend .000 van de 800.000 vaten, die het bedrijf dagelijks produceert, te verliezen door olieverzamelstations stil te leggen en personeel terug te trekken. "Inmiddels produceren we dagelijks 175.000 vaten minder per dag."

Onzeker

Dit betekent volgens de woordvoerder dat Shell zijn klanten heeft moeten waarschuwen dat het de komende twee weken mogelijk niet aan zijn exportverplichtingen kan voldoen. "We gaan er vanuit dat de problemen veel sneller zijn verholpen", stelde de zegsman. Hoewel hij direct moest aangeven dat de situatie momenteel eigenlijk te onzeker is om voorspellingen te doen.

De Ijaws claimen al jaren schade te lijden door de activiteiten van olieconcerns in hun land. De onlusten van de afgelopen tien dagen zijn een gevolg van de aanstaande nationale verkiezingen. Volgens een woordvoerder van de Nigeriaanse regeringstroepen zijn minstens twaalf mensen om het leven gekomen.

Onlusten

ChevronTexaco maakte zondag bekend zijn belangrijke productieterminal Escravos in de westelijke Niger Delta stil te leggen wegens de onlusten. Dat betekent volgens de Amerikaanse oliemaatschappij een verlies van 440.000 vaten per dag. Het verlies van Shell en ChevronTexaco komt overeen met 31 procent van de 2 miljoen vaten die Nigeria dagelijks produceert.