AMSTERDAM - De koers van de euro ten opzichte van de dollar is donderdagochtend gestegen tot boven de 1,40 dollar. Dat is voor het eerst sinds de introductie van de Europese munt in 1999.

De euro noteerde donderdag gedurende vrijwel de hele handelsdag rond de 1,4040 dollar.

De dollar stond al langere tijd druk als gevolg van het grote Amerikaanse tekort op de handelsbalans. De Verenigde Staten importeren veel meer goederen dan dat ze uitvoeren.

Woensdag begon de dollar verder sterk te dalen na de renteverlaging in de VS. Door de lagere rente wordt de dollar voor valutahandelaren minder aantrekkelijk. De verkoop van de Amerikaanse munt ging donderdag onverminderd voort.

Stand

De lage stand van de dollar kan voor consumenten en bedrijven in de Europese Unie in eerste instantie gunstig uitpakken. Goederen uit de VS worden goedkoper.

Daarnaast zijn bedrijven in euro's minder kwijt aan bijvoorbeeld metaal, olie en andere grondstoffen, die in dollars worden verhandeld.

Nadelen

Er zijn ook nadelen. Europese waren worden voor de Amerikanen steeds duurder, waardoor de export naar de VS kan afnemen. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste handelspartner van Europa.

Overigens zou een dalende Europese export gunstig kunnen uitpakken voor de Amerikaanse handelsbalans.

Onbekend terrein

Verscheidene analisten voorspelden dat de dollar de komende maanden nog verder onderuit zou zakken. "Dit is onbekend terrein. Maar we verwachten een stand van zo'n 1,42", aldus een analist.

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verlaagt mogelijk later dit jaar of begin volgend jaar de rente nog verder. In de eurozone wordt juist rekening gehouden met een renteverhoging.