EDE - Bedrijven zijn nog te eenzijdig bezig met het binnenhalen van allochtonen. Ze vergeten de mensen met een etnische achtergrond daarna aan zich te binden, waardoor veel werknemers ook weer uitstromen. Dat stelt de FNV in een brochure die zaterdag tijdens de Landelijke dag Etnische Minderheden is gepresenteerd.

Bedrijven en instellingen hebben sinds de komst van de Wet Samen (stimulering arbeidsdeelname minderheden) in 1998 meer moeite gedaan om allochtonen in dienst te nemen. Ook was er vorig jaar een project van MKB Nederland om meer allochtonen in dienst te nemen. De werkloosheid onder etnische minderheden is sinds 1995 teruggedrongen van 27 procent tot 9 procent in 2001.

"Het bedrijfsleven heeft veel gedaan aan de instroom", erkende een woordvoerster van de vakcentrale. Voor behoud en doorstroming hebben bedrijven echter minder oog, stelt de FNV. "Hierdoor werken allochtonen vaak onder hun niveau." De vakcentrale stelt onder meer voor een goed loopbaanbeleid uit te stippelen, dat alle werknemers ten goede komt, dus ook de allochtonen.