RIJSWIJK - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) krijgt een private afdeling die winst moet gaan maken. Die concentreert zich op het verzamelen en verkopen van kennis over verkeersveiligheid en mobiliteit. Dit heeft een woordvoerder van het CBR maandag bevestigd.

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat is akkoord gegaan met het oprichten van een marktgericht onderdeel. Zij heeft wel als voorwaarde gesteld dat het afnemen van rijexamens een publieke taak blijft.

Volgens de woordvoerder van het onderzoeks- en examenbureau gaat de Europese Commissie de markt voor rij-examens in 2008 vrijgeven. "We verwachten dat we onze monopoliepositie tegen die tijd kwijt zijn. Door nu een aanvang te maken met een commerciële tak hopen we tegen die tijd winst te kunnen draaien met ons kenniscentrum."

Kansen

Bovendien liggen er nu een hoop economische kansen op de Europese en internationale markt voor het bedrijf, aldus de woordvoerder. Het CBR heeft daarom onlangs twee onderzoeksbureaus overgenomen. Traffic Test weet alles van de psyche van de mens in het verkeer en NEA Transportonderzoek en -opleiding heeft gespecialiseerde kennis over vervoersstromen.

De afgelopen anderhalve maand heeft dat vier nieuwe opdrachten opgeleverd. Uit Canada kwam een verzoek om de haalbaarheid van simulatoren voor vrachtvervoer te onderzoeken. In Sjanghai gaat het CBR watermanagement onderzoeken.

Het bedrijf telt na de overnames ruim 1300 werknemers. Per jaar neemt het CBR een miljoen examens af, waarvan de helft theorie-examens.