NEW YORK - De effectenbeurs in New York heeft vrijdag zijn beste week afgesloten in meer dan twintig jaar. De Dow-Jonesindex won in vijf handelsdagen 8,4 procent. Dat was niet meer voorgekomen sinds oktober 1982. De Amerikaanse beurs heeft in acht dagen tijd meer dan 13 procent gewonnen. Zo'n lange periode van stijgende beurskoersen was sinds 1998 niet meer waargenomen.

Slechts één factor bepaalt de stemming in New York: de oorlog in Irak. Volgens handelaren is de Dow een barometer geworden voor het verwachte verloop van de strijd. Nu alle signalen wijzen op een snelle geallieerde zege, stijgen de koersen gestaag. Analisten menen dat de koersindex nog 10 procent omhoog kan als de strijd in Irak snel is gestreden.

Koersen omhoog na bombardementen

De beurs in New York begon vrijdag met 1 procent winst. Na de heftige bombardementen op de Iraakse hoofdstad Bagdad gingen de koersen verder omhoog. De Dow-Jonesindex sloot op 8521,62 punten. Dat is een stijging van 235,02 punten, 2,8 procent. Slechts een fonds in de lijst van dertig sloot iets lager, namelijk SBC Communications. Koplopers waren Disney (plus 9,3 procent) en Du Pont (plus 5,2 procent). De Nasdaq, de index voor technologiefondsen, kwam 18,40 punten (1,3 procent) hoger uit op ,17 punten.

In de Nasdaq-index stond AOL Time Warner bij de opening nog op een dik verlies, maar sloot slechts 0,1 procent lager. Het concern maakte bekend dat Liberty Media nieuw kapitaal wil binnenhalen door de uitgifte van schuldbewijzen die inwisselbaar zijn voor aandelen AOL.

Kwartaalverlies

De Amerikaanse chipfabrikant Micron Technology presenteerde een flink kwartaalverlies maar sloot 11 procent hoger. Dat komt doordat het bedrijf de verkopen zag toenemen met 20 procent. De euro kwam aan het einde van de handel in New York uit op ,0530 dollar. Dat is lager dan bij het slot van de handelsdag in Amsterdam, toen stond de euro op 1,0550 dollar.