LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Pharming blijft overeind. Het kwakkelende concern heeft een overeenkomst gesloten met de rijke Amerikaanse partner Genzyme, waarmee het medicijnen produceert. "Alle openstaande kwesties zijn hiermee opgelost", verklaarde Pharming maandag. Daarmee is de werkgelegenheid van de ruim 200 medewerkers gegarandeerd.

Bekijk video

De verhouding tussen beide bedrijven was danig verslechterd door de dreigende teloorgang van het Leidse concern. Vorige week kreeg Pharming van de rechtbank in Den Haag definitief surseance van betaling, waarmee de kans op een doorstart groeide. Beide hebben maandag afgesproken alle juridische procedures tussen de bedrijven te staken. Ook de claimes vervallen.

Pharming raakte in acute financiële problemen toen geldschieters afhaakten. Genzyme lijkt zich op te werpen als redder in de nood. De Amerikanen kopen alle rechten van Pharming op het gebied van diagnose en behandeling van de ziekte van Pompe.

Hiermee zijn de negen patiënten die deelnemen aan de studie naar bestrijding van deze dodelijke ziekte verzekerd van medicijnen. Ook neemt Genzyme de Belgische dochteronderneming van Pharming volledig over.

/ECONOMIEPharming krijgt kans voor doorstart