AMSTERDAM - De regering rekent zich rijk en gaat uit van een economische groei die er waarschijnlijk niet gaat komen. Dat zegt VVD-coryfee Hans Wiegel over de Rijksbegroting in een column in dagblad De Pers. Bovendien laat het kabinet de overheidsuitgaven volgens Wiegel te veel stijgen en legt die de burger allerlei - vaak kinderachtige - lastenverzwaringen op.

Volgens Wiegel zal de begroting weinig verrassingen in petto hebben. "De inhoud van het koffertje is ons al een paar weken geleden onthuld", zegt hij. Niet alleen de rijkaards, zoals het kabinet volgens Wiegel graag wil doen geloven, maar ook de gewone man krijgt het zwaarder.

"Gewone hardwerkende mensen moeten meer voor hun auto betalen en toch in de file blijven staan. Als ze thuis een sigaretje roken - zolang dat nog mag - en een biertje drinken, worden zij daarop afgerekend", laakt de VVD'er het regeringsbeleid. Ook worden 65-plussers gekort op hun AOW. "Dubbel pakken", citeert Wiegel zijn tijdsgenoot Joop den Uyl.

Maar, zegt Wiegel die erkent dat hij misschien ietwat demagogisch bezig is, 'misschien heb ik het mis en krijgen we vandaag toch een Troonrede die klinkt als een klok'.