AMSTERDAM - De SP haalt jaarlijks enkele tonnen belastingvoordeel binnen omdat SP'ers hun salarisafdracht als schenking opgeven. Vorig jaar leverde dit de partij driehonderdduizend euro op, oplopend naar vierhonderdduizend dit jaar.

Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van een vertrouwelijk SP-belastingadvies waar de krant over beschikt.

SP-penningmeester Marga van Broekhoven bevestigt de constructie. "Schenkingen zijn aftrekbaar. Zo werkt het bij andere goede doelen ook. Omdat een politieke partij voor de wet gelijk staat aan een instelling die het algemeen nut dient, zijn giften aftrekbaar. Een aantal deskundigen in staats- en belastingrecht stelt echter tegenover de krant dat de SP-afdracht geen gift is.

"Het is geen vrijwillige bijdrage", zegt hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Peter Kavelaars. Hij wijst erop dat je bij de SP verplicht bent een deel van je salaris af te staan aan de partij. "Als je weigert te tekenen, betekent dat je politieke dood", zegt de Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Elzinga.

Van Broekhoven ontkent dat de schenking onvrijwillig is. Wel geeft ze aan dat partijleden die zich niet aan de regeling houden, de partij moeten verlaten.

Partijlijn

Elzinga vindt de regeling niet passen in de partijlijn. "De partij gaat tekeer tegen overheidssubsidies voor politieke partijen, ze hebben het over politieke zakkenvullers. Maar met de fiscaal vriendelijke ingenieuze constructie halen ze zelf veel geld uit de overheidsmarkt."

Volgens de hoogleraar staat de regeling op gespannen voet met het vrije mandaat van politici. "Volksvertegenwoordigers moeten onafhankelijk kunnen opereren, maar bij de SP zijn ze volledig inkomensafhankelijk van de partij."

De afdrachtregeling leverde de SP vorig jaar in totaal drie miljoen euro op, veertig procent van de totale inkomsten. Kamerleden, wethouders en statenleden leveren de helft van hun inkomen in, raadsleden een kwart. De partij verdedigt de regeling omdat deze 'interne solidariteit' zou bevorderen.