AMSTERDAM - De belangrijkste beursindices in Europa zijn vrijdagochtend flink gestegen. Berichten uit Irak over oprukkende Amerikaanse en Britse troepen stemden beleggers hoopvol over het verloop van het conflict. Een snelle afloop wordt het meest gewaardeerd op de beursvloer.

Beursstemming (video): Snelle opmars troepen goed voor koersen.
Olieprijs stijgt op brand bij olievelden in Zuid-Irak. Geen grote uitschieters op het Damrak.

Beursjournaal (video): Euronext voert jaarwinst flink op.
AEX stijgt door snelle opmars troepen in Irak. KLM schrapt vluchten op Midden Oosten.

In Amsterdam won de AEX-index 4,2 procent. Rond de middag stond de graadmeter op 276,15 punten. Op IHC Caland, LogicaCMG, TPG en Numico na noteerden alle aandelen een plus.

Dollargevoelige fondsen als Buhrmann en Hagemeyer wonnen het meest door de stijging van de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro in de afgelopen dagen. Buhrmann voerde de lijst aan met een winst van 8,1 procent bij een koers van 2,54 euro. Ook de financiële aandelen deden het goed. Aegon sprong eruit met een koersstijging van 8,1 procent bij 7,99 euro. ING won 7,6 procent bij een koers van 12,25 euro.

Beleggers richtten zich vrijdag hoopvol op Irak. "Hoe korter de oorlog duurt, hoe beter", stelde een analist. Daar waren vrijdag genoeg aanwijzingen voor. Naast de voortvarende opmars van de Britten en Amerikanen, kwamen in de loop van de ochtend ook berichten uit Irak over de eerste bommenwerpers die op weg zouden zijn. Tevens lopen de optiecontracten af, wat voor een heftige handel kan zorgen, aldus de analist.

De beurs in Frankfurt was tegen het middaguur 3 procent hoger. Parijs stond toen 3,7 procent in de plus en Londen boekte een winst van 2,3 procent. Ondanks de vrij overtuigende koersstijgingen gingen de beleggers behoedzaam te werk.

De euro was licht lager tegenover de dollar. Aan het einde van de ochtend werd 1,0590 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,0620 op donderdag. Tegenover het pond sterling noteerde de Europese munteenheid 0,6775 pond.