Felle kritiek Sarkozy op aanpak kredietcrisis

PORTO - De Franse president Nicolas Sarkozy vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) verkeerd optreedt door zoveel geld in de Europese kapitaalmarkt te injecteren zonder de rente te verlagen.

Volgens Sarkozy heeft de ECB hierdoor alleen maar de speculanten geholpen, zei de Franse president zaterdag in krant Le Monde.

De ECB heeft de laatste weken tientallen miljarden euro's uitgeleend om banken in Europa snel aan geld te helpen. Sommige banken waren krap komen te zitten door onderling wantrouwen na de Amerikaanse hypotheekcrisis.

Sarkozy gaat met zijn kritiek geheel in tegen de opvatting van de twaalf andere landen met de euro. Die gaven de ECB vrijdag tijdens EU-beraad nog alle lof voor het kordate optreden, zo memoreerde ECB-president Jean-Claude Trichet in een eerste reactie.

Beschermen

Trichet wees de kritiek van de hand dat hij speculanten zou helpen. "Integendeel, we beschermen degenen die zich goed hebben gedragen", zei Trichet. Hij legde nog eens uit dat de ECB vooral dient om de inflatie laag te houden, ten behoeve van de koopkracht van de 320 miljoen inwoners in landen met de euro.

De Franse president Sarkozy kritiseert in het interview ook de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de ministers van Financiën van de euro-landen. Juncker zou niets hebben gedaan tegen de kredietcrisis.

Juncker kreeg direct steun van de Europese Commissie. "Juncker verdient erkenning van ons allen voor zijn correcte acties om het vertrouwen in de markt te herstellen", wierp EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) Sarkozy tegen.

Irritatie

De Franse president zorgde al eerder voor irritatie bij andere euro-landen. Zo hecht hij weinig belang aan de afspraak dat landen in 2010 geen begrotingstekort meer mogen hebben. Nog vrijdag gaven Nederland en andere landen met de euro een standje aan de Franse minister Christine Lagarde (Financiën).

Bovendien vindt Sarkozy dat de ECB onder het bewind moet komen van regeringen in landen met de euro. De ECB zelf zegt echter alleen geloofwaardig te kunnen optreden als de centrale bank onafhankelijk is van politici.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie