FNV: personeel moet meedelen in winst bij overname

AMSTERDAM - De FNV wil in cao's regelen dat werknemers, net als aandeelhouders en de bedrijfsleiding, meedelen in de winsten bij een overname of fusie.

Vaak wordt bij een overname van een beursgenoteerde onderneming meer geboden per aandeel dan het bedrijf op dat moment waard is volgens de beurskoers. De FNV wil dat van die overwaarde 20 procent naar het personeel gaat.

Cao-beleid

Dat staat in het FNV-discussiestuk 'Kansen scheppen. Kansen pakken' over het cao-beleid voor het komende jaar, dat maandag wordt gepresenteerd. Op de dag voor Prinsjesdag maakt de vakcentrale altijd de nieuwe looneis en andere wensen op het gebied van arbeidsvoorwaarden bekend.

De cao-inzet voor komend jaar moet dan nog wel worden voorgelegd aan de achterban en wordt in november definitief vastgesteld.

Koopkracht

Cao-coördinator Wilna Wind van de FNV heeft deze zomer al gesteld dat de looneis voor 2008 "zeker niet lager zal zijn" dan de 3 procent die nu in cao-onderhandelingen wordt gevraagd.

Dat zei ze nadat bekend was geworden dat ondanks de aantrekkende economie de koopkracht van huishoudens over de hele linie onder druk komt te staan volgend jaar.

Negatief

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet niets in het plan om werknemers mee te laten delen in de waardestijging bij een overname. Volgens de werkgevers prijst Nederland zich met dit plan internationaal uit de markt.

"Bedrijven die worden overgenomen, zullen altijd 20 procent duurder worden en dat is op het internationale speelveld een blok aan het been", aldus VNO-NCW.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie