Importheffingen spaarlampen volgend jaar weg

BRUSEL - De Europese Unie schaft de importheffingen op spaarlampen volgend jaar af. Een nipte meerderheid van de EU-landen is het eens met een voorstel daartoe van de Europese Commissie.

Dat bleek vrijdag tijdens overleg van EU-ambassadeurs in Brussel. Het besluit is een tegenvaller voor Nederland, dat de heffingen op goedkope spaarlampen uit bijvoorbeeld China zo snel mogelijk afgeschaft wilde zien.

Maar vooral Duitsland was daar erg op tegen en beschermde daarmee het Duitse bedrijf Osram. Dat was bang voor de goedkope Chinese lampen van de Nederlandse concurrent Philips.

Teleurstellend

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken vindt het "teleurstellend, dat de maatregelen niet direct worden ingetrokken". "Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter", aldus Heemskerk.

Nederland zal proberen om dat alsnog te bereiken, als de Europese Raad zich nog over deze kwestie buigt. Nederland moet dan een aantal andere landen overhalen om van standpunt te veranderen.

Compromis

Uiteindelijk bleken vrijdag elf van de 27 EU-landen tegen het voorstel van de Commissie, dat ook al een compromis was tussen de (Britse) commissaris voor handel, die de heffingen in oktober wilde afschaffen en de (Duitse) commissaris van industrie, die ze langer wilde houden.

De heffingen zijn omstreden omdat zij in strijd zijn met het EU-streven naar meer energiezuinige spaarlampen.

Zonder de heffingen, die nu rond de 66 procent bedragen, kunnen de spaarlampen fors goedkoper worden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie