NS huurt extra intercity's

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben opnieuw extra materieel besteld om de groei van het aantal reizigers in Nederland op te vangen.

Het gaat om 104 intercityrijtuigen, die worden gehuurd van spoorondernemingen in het buitenland.

Daarnaast zijn tien rijtuigen overgenomen van NS Internationaal. Deze maand worden zestig extra wagons ingezet, eind 2007 moeten ze allemaal rijden, met name op de trajecten Deventer-Amersfoort-Amsterdam en Arnhem-Utrecht-Den Haag.

Zitplaatsen

Dankzij de extra wagons neemt het aantal zitplaatsen in NS-treinen toe tot 256.000 eind dit jaar. In december vorig jaar telden de treinen van NS 240.000 zitplaatsen.

De extra capaciteit is hard nodig. Het aantal treinreizigers zit sinds 2005 flink in de lift. NS vervoert dagelijks ruim 1,1 miljoen reizigers en alle reserves worden aangesproken in de strijd tegen te volle treinen.

De spooronderneming is sinds enkele jaren bezig met het vervangen van het rijdend materieel. Op dit moment heeft NS voor ongeveer 700 miljoen euro aan orders voor nieuwe intercity's en stoptreinen uitstaan.

Groei

Het kabinet wil dat het openbaar vervoer jaarlijks met 5 procent groeit. De Nederlandse Spoorwegen spelen in die ambitie een belangrijke rol.

Tip de redactie