Barclays geeft strijd om ABN Amro niet op

LONDEN - De Britse bank Barclays geeft de strijd om ABN Amro niet op, maar de bank is bereid zijn bod in te trekken als duidelijk wordt dat de beoogde overname niet op de juiste voorwaarden kan worden voltooid.

Dat heeft bestuursvoorzitter John Varley van Barclays vrijdag gezegd tijdens een buitengewone vergadering van aandeelhouders.

Bieding

De huidige waarde van het bod van Barclays, dat grotendeels uit aandelen bestaat, ligt met 59,6 miljard euro bijna 12 miljard euro onder het rivaliserend bod van het consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Het trio biedt 71,5 miljard euro. De bieding bestaat voor bijna 95 procent uit contanten.

Varley zei dat het bod van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander nog op veel onzekerheden kan stuiten in de komende periode. Het is volgens de Barclays-topman een ,,moeilijke tijd'' voor het consortium om de overname te financieren. Hij zei verder dat de recente koersontwikkeling van ABN Amro aantoont dat ook onder beleggers twijfel heerst over het bod van het bankentrio.

Krediet

De internationale kredietmarkten staan de laatste weken onder druk door de problemen op de Amerikaanse subprime-markt, waar door de stijgende rente en dalende huizenprijzen mensen met een laag inkomen hun hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. Financiële instellingen zijn hierdoor voorzichtiger geworden met het verstrekken van krediet, ook voor bedrijfsovernames.

Volgens Varley is het bod van Barclays een goede afspiegeling van de werkelijke waarde van ABN Amro na het tumult van de afgelopen twee maanden. Hij benadrukte tegenover de aandeelhouders dat de bank de economische realiteit niet uit het oog zal verliezen en liet de mogelijkheid open dat Barclays de overnamestrijd staakt als de voorwaarden niet juist zijn.

Aandeelhouders van de Britse bank Barclays staan massaal achter het bod dat is uitgebracht op ABN Amro. Het exacte aantal aandeelhouders dat met het bod instemde, werd door Barclays niet gegeven. Later op vrijdag maakt de bank daarover meer bekend, zo liet een woordvoerder weten.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie