ProRail op vingers getikt voor geluidoverlast

DEN HAAG - De VROM-Inspectie heeft spoorbeheerder ProRail een dwangsom opgelegd wegens de geluidsoverlast die in de nacht wordt veroorzaakt door de goederentreinen op het traject Roosendaal-Vlissingen.

De dwangsom bedraagt 5000 euro per keer, met een maximum van 1 miljoen euro, meldde een woordvoerster van de inspectie vrijdag. Er zijn op dit moment overigens nog geen boetes uitgeschreven.

Om de geluidsoverlast te beperken voor omwonenden mogen treinen op een aantal baanvakken vlakbij woonkernen langs het traject niet harder rijden dan 60 en 80 kilometer per uur. Deze snelheidsbeperkingen worden structureel ernstig overschreden, heet het.

De VROM-Inspectie verwacht dat ProRail ervoor zal zorgen dat een einde komt aan overtreding van de snelheidsbeperkingen. Een woordvoerster van ProRail laat in een reactie weten dat het goederenvervoerder Railion al meerdere keren heeft aangesproken op de snelheidsovertredingen.

Incidenten

Railion erkent dat machinisten een aantal keer per maand de fout in gaan. "Het gaat om incidenten, het leeuwendeel van onze mensen houdt zich aan de regels", aldus de zegsman van de transportonderneming.

"Maar ieder geval is er een te veel. We informeren onze machinisten al geruime tijd over de snelheidsbeperkingen in de dorpen. Helaas gaat het desondanks soms nog mis."

Afremmen

Volgens de Railion-woordvoerder is het voor machinisten soms moeilijk om in te schatten waar ze precies moeten afremmen. "We zijn met ProRail in gesprek over het plaatsen van borden die aangeven wat de maximumsnelheid ter plaatse is."

Tip de redactie