EU wil eigen energiebedrijven beschermen

BRUSSEL - De Europese Commissie wil de eigen energiebedrijven beschermen tegen overnames door buitenlandse investeerders met "niet-commerciële motieven".

Dat zei voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie donderdag in een gesprek met Europese journalisten.

Belangen

Barroso wil een open energiemarkt. Maar tegelijk moet de EU haar strategische belangen beschermen tegen investeerders van buiten de EU. Daarbij kan gedacht worden aan staatsbedrijven uit Rusland of China, maar ook aan investeerders uit andere landen.

Barroso benadrukte dat een land als Rusland ook zijn markt moet openstellen voor de EU.

Voorstellen

Hoe wordt bepaald of een investeerder "niet-commerciële" motieven heeft voor een overname, wilde Barroso donderdag nog niet zeggen. Dat wordt volgende week duidelijk bij de presentatie van de voorstellen van eurocommissaris Neelie Kroes.

Zij zal ook voorstellen om grote energiebedrijven te splitsen die zowel de productie als de verspreiding van energie in handen hebben.

"Wij willen volledige splitsing van zulke bedrijven", zei Barroso.

Tegenstand

Zeker zes landen in de EU (Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Griekenland en Slowakije) zijn fel tegen de plannen van Kroes voor splitsing van grote energiebedrijven.

Duitsland en Frankrijk zijn bang voor de positie van energiegigaten Eon en EDF.

Concurrentie

Barroso zei donderdag dat de commissie niets tegen grote bedrijven heeft, maar wel tegen de combinatie van productie en distributie.

Hij wil meer concurrentie in de energiesector en meer energiezekerheid. Landen als Nederland en Groot-Brittannië zijn grote voorstanders van de plannen van Kroes en Barroso.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is onlangs wetgeving aangenomen die het toezicht van de federale overheid op overnames vergroot. Het gaat dan om overnames van Amerikaanse bedrijven door buitenlandse bedrijven waarbij mogelijk de nationale veiligheid in het geding is.

De wetten werden aangenomen na de geplande overname van een aantal Amerikaanse havens door een staatsbedrijf uit Dubai.

Tip de redactie