Amsterdam komt met reddingsplan De Melkweg

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam is bereid De Melkweg vanaf eind dit jaar een lening te verstrekken van maximaal 750.000 euro om het poppodium te behoeden voor een faillissement.

Met de lening kan de instelling een periode overbruggen totdat door sponsoring, wijziging van de programmering of verhoging van de entreeprijzen extra inkomsten zijn gegenereerd. Dat is donderdag gebleken uit een voorstel van cultuurwethouder Carolien Gehrels.

Dekking

Begin juli bleek onverwacht dat De Melkweg door de recente verbouwing een tekort heeft van 1,8 miljoen euro.

Het poppodium had al geld uitgegeven voor een verbouwing van de grote concertzaal 'The MAX', zonder dat er een dekking voor was gevonden.

Zonder ingrijpen van de gemeente zouden de ongeveer 250 werknemers op straat komen te staan.

Financiële injectie

De gemeente gaf in juli al een financiële injectie van een half miljoen euro. Tevens stelde de gemeente een toezichthouder aan die de financiële gang van zaken moest nagaan.

Laakbaar

Die concludeert nu dat De Melkweg uit de eigen middelen 550.000 euro kan ophoesten. Gehrels en de Amsterdamse gemeenteraad vonden dat de directie van het poppodium laakbaar had gehandeld door de ongedekte uitgaven voor de verbouwing.

reddingsplan

De concertzaal is het niet eens met het reddingsplan. "Het voorstel vormt een onevenredig zware financiële belasting voor De Melkweg die de continuïteit niet ten goede komt", schrijft het bestuur aan Gehrels.

Het poppodium denkt niet 750.000 euro door sponsoring en exploitatie bij elkaar te kunnen sprokkelen en verlangt dit bedrag als een subsidie.

Fouten

Ook meent het bestuur dat het geen fouten heeft gemaakt. Uit e-mails van een ambtenaar van de gemeente maakte De Melkweg op dat de bouwwerkzaamheden konden doorgaan en de stad dekking zou zoeken voor een bedrag van 1,8 miljoen euro.

De wethouder heeft De Melkweg al per brief laten weten deze standpunten niet te delen.

Amsterdam vindt De Melkweg te belangrijk als culturele instelling om die failliet te laten gaan. Een tiende van alle concerten in de hoofdstad vindt plaats in De Melkweg.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie