Politiek gaat NS afrekenen op prestaties

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen en ProRail moeten met ingang van het nieuwe jaar gaan voldoen aan prestatieafspraken. Dat bleek donderdag tijdens een overleg tussen minister Camiel Eurlings van Verkeer en de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren was slechts sprake van een inspanningsverplichting. Dat had te maken met de woelige periode op het spoor in de eerste jaren van deze eeuw. "Toen was het nog te vroeg om al te sturen op prestaties", aldus Eurlings.

De minister wil in het nieuwe jaar per se anders gaan werken. "Het is tijd voor professionalisering met harde, afrekenbare afspraken."

Eisen

Het is nog onduidelijk welke eisen er precies gesteld gaan worden. Een consultancyfirma buigt zich daarover, NS en ProRail komen binnenkort ook met een voorstel. De consumentenorganisaties mogen ook hun zegje doen, waarna de Tweede Kamer bepaalt hoe scherp de eisen worden geformuleerd.

Prestaties

De topmensen van NS en ProRail worden straks in ieder geval afgerekend op de prestaties van hun bedrijven. In het verleden haalde met name de PvdA hard uit naar de top van ProRail, na de zoveelste grote computerstoring op het spoor.

Fractiespecialist Diederik Samsom van de PvdA vindt dat het topmanagement moet kunnen worden weggestuurd bij aanhoudende wanprestatie, maar toonde zich desgevraagd geen voorstander van overhaaste maatregelen. "We gaan niet meteen met de guillotine aan de slag."

Haalbaarheid

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de haalbaarheid van de groeiambitie van het kabinet met het openbaar vervoer. Die is vastgesteld op 5 procent, maar het lijkt erop dat de doelstelling niet wordt gehaald. Eurlings wees erop dat hij samen met de sector erg zijn best doet om groei te realiseren, maar dat het niet eenvoudig is.

"De ambitie is torenhoog", meent Eurlings. "We willen 20 procent groei in vier jaar op een spoor dat hutjemutje vol zit."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie