Brussel wil betere immigranten binnenhalen

LISSABON - Europa heeft een groeiende behoefte aan beter opgeleide immigranten, zei Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) donderdag. Europa krijgt nu nog veel ongeschoolde immigranten.

"Van de ongeschoolde werknemers gaat 85 procent naar de EU en 5 procent naar de VS. En van de geschoolde werknemers gaat 55 procent naar de VS en maar 5 procent naar de EU."

"We moeten deze getallen omkeren met een nieuwe visie en nieuwe methoden."

Kaart

De commissaris wil daartoe een eenvoudige 'blauwe kaart' als tijdelijke werkvergunning voor niet-Europeanen, vergelijkbaar met de Amerikaanse greencard. Opgeleide legale migranten moeten makkelijker binnenkomen, terwijl illegalen de wacht wordt aangezegd.

Europa moet concurreren met Australië, Canada en de VS en de opkomende machten in Azië, zei Frattini over de werving van de betere immigranten.

Vergrijzing

De Italiaanse commissaris pleit daarvoor omdat het aantal werknemers in de EU afneemt. Vanaf 2011 slaat de vergrijzing toe en vanaf 2025 krimpt de Europese bevolking. In enkele EU-landen, als Duitsland, daalt de beroepsbevolking al.

"We moeten kijken naar immigratie als een verrijking en als een onvermijdelijk fenomeen en niet als een dreiging", zei Frattini. Hij pleit voor de term EU-mobiliteit in plaats van immigratie.

Schaduwkant

"Immigratie is en blijft een veel te negatieve term. Vooral omdat de schaduwkant nog zo levend is."

Naast immigranten binnenhalen zou de EU ook gezinnen moeten steunen om zo bevolkingsgroei in de EU aanmoedigen, vindt Frattini.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie