AMSTERDAM - De Stichting Aandeelhoudersbelangen Getronics wil dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam het beleid en het toezicht bij de automatiseerder bekijkt. De stichting, die een paar dagen geleden is opgericht, zegt gegronde reden te hebben om te twijfelen aan de juistheid van het beleid bij de onderneming.

De stichting zei donderdag dat Getronics haar aandeelhouders onvoldoende informeert. Op 27 maart moeten de aandeelhouders instemmen met een plan, waarbij schulden van de onderneming worden geruild tegen aandelen. Het belang van aandeelhouders verwatert daarbij tot 3,5 procent.

De stichting claimt te handelen namens de bezitter(s) van ruim ,6 miljoen aandelen (totaal staan er bijna 410 miljoen stukken uit). De voorzitter van het stichtingsbestuur is P. Frentrop van adviesbureau Deminor. Getronics wilde niet inhoudelijk reageren op de nieuwe zaak.

Alle problemen bij Getronics hangen samen met een operatie om obligaties te ruilen voor aandelen, contant geld en nieuwe obligaties. Alleen zo denkt het bedrijf te kunnen overleven. De verwikkelingen hebben inmiddels de bestuursleden P. van Voorst en J. Docter de kop gekost. A. Rückert en K. Wagenaar moeten het bedrijf weer vlot trekken.

Problemen

Het bedrijf kwam in financiële problemen door de overname van Wang Global in 1999 voor 1,8 miljard euro. Hiervoor gaf de automatiseerder onder meer twee obligatieleningen uit, die aflopen in 2004 en 2005. Getronics kan de leningen, met een huidige waarde van 569 miljoen euro, niet aflossen.

Het noodlijdende Getronics onderzoekt momenteel ook andere opties om uit de financiële problemen te komen. Mogelijkheden zijn onder meer de verkoop van bedrijfsonderdelen, het verwerven van nieuwe partners en het vergaren van nieuw kapitaal.

Juist hierover bestaat veel ontevredenheid. Niet alleen de aandeelhouders zijn getergd. Ook obligatiehouders willen meer duidelijkheid over het beleid. De afgelopen week zijn ze om die reden naar de rechter gestapt. Ook de Vereniging van Effectenbezitters overweegt de rechter in te schakelen. Of het ook echt zover komt, hangt af van de informatie die Getronics verschaft.

Volgende week donderdag is een doorslaggevende dag. Dan zijn er twee vergaderingen: één van obligatiehouders en een van de aandeelhouders. Beide partijen moeten dan instemmen met de schuldsanering.

Intussen houden de banken het bedrijf het mes op de keel. Woensdag werd bekend dat Getronics de aandelen van "de belangrijkste Nederlandse en Belgische dochtermaatschappijen" in onderpand heeft gegeven aan vier banken. Deze financiële instellingen hebben het bedrijf van een lening voorzien van circa miljoen euro.