Europarlement eist schone auto voor 2012

BRUSSEL - Tegen 2012 mag de CO2-uitstoot van auto's niet meer zijn dan 120 gram per kilometer. De milieucommissie van het Europees Parlement stemde woensdag positief over dit voorstel, dat de uitstoot van broeikasgassen moet tegengaan. De plenaire stemming van het Europarlement volgt in november.

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is blij met de bindende afspraken waarmee de milieucommissie instemde: "Slechts 25 procent van de automakers richt zich echt op de vrijwillige afspraak voor het terugdringen van kooldioxide".

SP-Europarlementariër Kartika Liotard is ook tevreden: "De autolobby heeft de afgelopen weken grote druk uitgeoefend op mijn collega's en mijzelf. Gelukkig heeft de milieucommissie haar poot stijf gehouden."

Grenzen

In februari stelde ook de Europese Commissie al wettelijke grenzen voor aan de uitstoot van CO2 door nieuwe auto's.

Maar lidstaten met een grote automobielindustrie, zoals Duitsland, Italië en Frankrijk hadden toen grote moeite met het voorstel van 120 gram per kilometer.

Compromis

In een compromis werd toen afgesproken om de uitstoot terug te brengen tot 130 gram per kilometer en daarna er nog 10 gram af te halen door het gebruik van betere banden, biobrandstoffen en een zuiniger rijstijl van de automobilist.

De milieucommissie van het EP stelt die norm dus weer bij naar 120 gram per kilometer. Het Europarlement heeft een medewetgevende macht in deze zaak.

Als het EP dit voorstel in november goedkeurt, moeten de ministers van Milieu van de lidstaten het er nog over eens worden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie