Bijstandsuitkeringen in Den Haag 'historisch laag'

DEN HAAG - Het aantal mensen met een bijstandsuitkering in Den Haag is de afgelopen dertig jaar niet zo laag geweest als nu. De gemeente maakte woensdag bekend dat het aantal uitkeringen 'historisch laag' is.

Eind juni waren er ruim 17.000 mensen onder de 65 jaar met een bijstandsuitkering in de hofstad. Het afgelopen half jaar daalde het aantal mensen met een uitkering met bijna 6 procent, aanzienlijk meer dan in andere grote steden als Amsterdam (bijna 2 procent) en Rotterdam (ruim 3 procent).

Een van de oorzaken van de sterke daling is dat jongeren tot 27 jaar alleen bij hoge uitzondering nog een bijstandsuitkering krijgen.

Vroegtijdige schoolverlaters worden als het even kan teruggestuurd naar de schoolbanken, of moeten gaan werken. Mede daardoor is het aantal jongeren in de bijstand in anderhalf jaar tijd met 30 procent gedaald.

Trots

Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) is trots op deze 'rapportcijfers'. "Het is mijn stellige overtuiging dat werk de beste weg uit armoede en isolement is.

Natuurlijk zit de economie mee, maar Den Haag, door de vele overheden toch vooral een schrijftafelstad, profiteerde daar traditioneel minder van dan de andere steden", volgens Kool.

Teruggebracht

De gemeente Den Haag moet het aantal bijstandsuitkeringen op 1 januari 2012 hebben teruggebracht tot 14.000. Dat is een gevolg van het akkoord tussen het ministerie van Sociale Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Kool heeft echter de ambitie om al in het voorjaar van 2010 minder dan 15.000 huishoudens in de bijstand te hebben.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie