EU-Parlement maakt plan één procedure illegalen

BRUSSEL - Het Europees Parlement is het grotendeels eens geworden over een gemeenschappelijke procedure voor de terugkeer van illegalen. Dat bleek woensdag in een stemming van de commissie Justitie.

Het voorstel van het Europees Parlement moet nog besproken worden door de EU-landen. Volgens europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is een gemeenschappelijke procedure hard nodig: "Een helder terugkeerbeleid is een integraal en essentieel onderdeel van de bestrijding van illegale migratie."

Maximumtermijn

De lidstaten en het parlement zijn het nog niet eens over de maximumtermijn voor de vreemdelingenbewaring. Het EP stelt achttien maanden voor, de Europese Commissie zes maanden. "Maar in principe moet het mogelijk zijn om binnen drie maanden iemand terug te sturen," aldus Hennis-Plasschaert. Die achttien maanden is het absolute maximum. Je kan iemand, die geen crimineel is maar een gelukszoeker, niet eindeloos gevangen houden in soms onmenselijke omstandigheden."

Detentie

Als de illegaal langer dan drie maanden in detentie moet blijven, moet die verlenging volgens het voorsteel keer op keer worden bekeken door een rechter. Nederland kent geen limiet aan het gevangenhouden van uitgeprocedeerde illegalen die terug moeten naar het land van herkomst. Portugal, dit half jaar voorzitter van de EU, wil dat de richtlijn voor het einde van het jaar door de EU-landen wordt goedgekeurd.

Tip de redactie