'Bouwers in de problemen door vergrijzing'

AMSTERDAM - Voor de Nederlandse bouwsector dienen zich voor de nabije toekomst "grote problemen" aan zoals personeelstekorten als gevolg van de vergrijzing.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC).

Daarnaast staan de marges onder druk door de felle concurrentie, de hogere inkoopprijzen en risicovolle nieuwe contracten.

Ordeportefeuilles

Desondanks zijn de orderportefeuilles van de bouwers nog steeds goed gevuld. "Maar het werk moet ook worden uitgevoerd. Juist daar wringt de schoen want de personeelstekorten worden steeds nijpender", aldus de onderzoekers.

PwC wijst erop dat van elke tien werknemers in de bouw er vier ouder zijn dan 45 jaar. De branche oefent te weinig aantrekkingskracht uit op mensen. Volgens de onderzoekers staat de bouw vooral bekend om zijn "machocultuur en werk dat zwaar, vies en gevaarlijk is".

Hightech-productiemethoden

Het beeld voor de toekomst zou moeten zijn "een moderne bedrijfstak met hightech-productiemethoden waar werknemers prima carrière kunnen maken", aldus PwC.

De onderzoekers verwachten dat de totale bouwproductie dit jaar en in 2008 met respectievelijk 4,5 en 3 procent stijgen. Vorig jaar groeide de productie nog met 5 procent.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie