Menzis dagvaardt 2200 wanbetalers

ZWOLLE - Zorgverzekeraar Menzis heeft 2200 wanbetalers gedagvaard. Ze moeten de komende maanden voor de kantonrechter verschijnen. Deze week vonden de eerste zittingen plaats. Een woordvoerder heeft dat woensdag gezegd.

De wanbetalers hebben langer dan zes maanden geen premie voor hun aanvullende verzekeringen betaald. De vorderingen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's per verzekerde.

Nieuwe zorgstelsel

Volgens Menzis is de bulk aan dagvaardingen ontstaan door de invoering van het nieuwe zorgstelsel in januari 2006. Voor de invoering werden mensen druppelsgewijs voor de rechter gedaagd als ze hun premie niet betaalden. Nu hebben ze anderhalf jaar de kans gekregen hun premie alsnog te voldoen, zegt een woordvoerder.

Uiteindelijk kunnen mensen uit de aanvullende verzekering worden gezet. De verzekering vergoedt minder noodzakelijke zorg zoals bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapie.

Menzis heeft in totaal 1,9 miljoen verzekerden die vooral wonen in Groningen, Gelderland en Twente.

Wanbetalers

Dit voorjaar waren er nog 340.000 wanbetalers bij de verzekeraar. Volgens de woordvoerder hebben de verzekerden diverse aanmaningen gehad met een aanbod voor een regeling. De meeste wanbetalers hebben inmiddels betaald of een betalingsregeling geaccepteerd.

Over het algemeen zijn zorgverzekeraars sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel strenger tegen wanbetalers.

Basispakket

Voor verzekerden die de premie voor het basispakket niet betalen, geldt een ander regime. Het basispakket verzekert de medisch noodzakelijke hulp. Elke Nederlander moet verplicht deze verzekering hebben.

In principe kunnen mensen worden geroyeerd als ze hun rekening niet betalen, maar de overheid heeft met verzekeringsmaatschappijen afgesproken dat voorlopig niet te doen. De partijen werken nog aan de ontwikkeling van een aanpak om die wantbetalers tot betaling te dwingen.

Tip de redactie