'Consument betaalt mee aan winst waterbedrijven'

AMSTERDAM - De publieke waterbedrijven in Nederland hebben vorig een winst geboekt van 242,1 miljoen euro, 30 procent meer dan in 2005. De winststijging komt voor een groot deel voor rekening van de consumenten, die vorig jaar gemiddeld 25 euro te veel hebben betaald voor hun water.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). Woordvoerders van deze organisaties bevestigden woensdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Aandeelhouders

Ook het dividend dat de waterbedrijven uitkeerden aan de aandeelhouders, waaronder gemeenten en provincies, steeg met 30 procent tot 67 miljoen euro.

Tweederde van het waterverbruik in Nederland komt voor rekening van huishoudens. Bij de cijfers zijn de resultaten van Waternet, het waterbedrijf dat levert aan Amsterdam en omstreken, niet meegerekend.

Jaarcijfers

Voor het onderzoek hebben de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de VEMW de jaarcijfers van waterbedrijven naast elkaar gelegd.

De drie organisaties pleiten al langer voor onafhankelijk toezicht op de watertarieven. Vorig jaar ontstond ophef rond de waterbedrijven, toen bleek dat de waterbedrijven geld uitkeerden aan de aandeelhouders.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de winst die waterbedrijven maken aan banden leggen.

Kwestie

Volgens de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) is de kwestie achterhaald. ,,De winstregulering komt er gewoon. Daar hebben we geen problemen mee'', aldus een woordvoerder.

De voorkeur van de waterbedrijven gaat volgens hem uit naar een winstregeling zoals die geldt voor de energiebedrijven.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie