Rinnooy Kan wil hoger salaris leraren

AMSTERDAM - Driekwart van de leraren verlaat het voortgezet onderwijs in de komende zeven jaar. Daardoor dreigt het massaal uitvallen van lessen.

Dat heeft Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Tijdelijke Commissie Leraren, woensdag gezegd bij de presentatie van zijn advies.

Volgens Rinnooy Kan zijn hogere salarissen nodig om het probleem op te lossen. Dat gaat 1,1 miljard euro per jaar kosten. "Dat is nodig en dat moet gebeuren", zei Rinnooy Kan.

Ook stelt de Commissie voor een fonds met zeventig miljoen euro in het leven te roepen om leraren te laten bijscholen. Daardoor moeten leraren gratis een masterstitel kunnen halen of kunnen promoveren.

Actie

Onderwijsbonden hebben positief gereageerd op de voorstellen. De Algemene Onderwijsbond (AOb)noemt het rapport "een overwinning voor het onderwijs". CNV Onderwijs benadrukt dat het "goede advies" nu vraagt om actie en vooral extra geld van de overheid.

Kwaliteitsslag

"De regering voerde jarenlang een zes-min onderwijsbeleid en kan nu op basis van een voortreffelijke rapport een kwaliteitsslag maken", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. Hij vindt dat het rapport van Rinnooy Kan een ommekeer markeert in de manier waarop er tegen het leraarsvak wordt aangekeken.

Invloed

Een beter salaris, meer loopbaanmogelijkheden en meer invloed van de leerkracht op het onderwijs zijn goed voor de status van het vak, oordeelt Dresscher.

Ook hij vindt dat de politiek nu door moet pakken en met geld over de brug moet komen. De werkgevers roept hij op om bij cao-onderhandelingen meer ruimte te bieden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie