OV-concerns stappen uit brancheorganisatie

HILVERSUM - De drie vervoerconcerns Arriva, Connexxion en Veolia stappen uit de koepelorganisatie Mobis. Aanleiding is het kabinetsbesluit om marktwerking in het openbaar vervoer in de grote steden niet meer op te leggen.

De belangentegenstelling tussen private en niet-private vervoerders is te groot geworden, lieten de bedrijven woensdag weten. Mobis reageerde zeer teleurgesteld.

Kwaliteit

De concerns hebben zich altijd sterk gemaakt voor marktwerking in het ov. Het is volgens hen bewezen dat het openbaar aanbesteden van bus, tram en metro een betere kwaliteit geeft en leidt tot meer en tevredener klanten en efficiënter werken.

"De stadsvervoerders hebben zich altijd tegen marktwerking verzet", stellen de bedrijven. Door deze interne verdeeldheid heeft Mobis nooit een krachtige rol kunnen spelen als belangenbehartiger namens alle vervoerders.

Europese koepel

Arriva, Connexxion en Veolia laten op andere wijze hun belangen vertegenwoordigen. Ze wijzen erop dat ze lid zijn en blijven van het EPTO, de Europese koepel van privépersonenvervoerders.

Volgens Mobis zal zij de belangen van de héle ov-sector blijven behartigen. Ze wijst erop dat binnen de organisatie bedrijven samen optrekken in projecten zoals de OV-chipkaart.

Mobis haalt tegelijkertijd uit naar het inconsistente beleid van de overheid dat schade toebrengt aan de stabiliteit van de ov-sector.

Tip de redactie