Supermarkten moeten koelkasten afdekken

DEN HAAG - Amsterdamse stadsdelen, de gemeente Zandvoort en de milieudienst IJmond mogen supermarkten verplichten hun koel- en vriesmeubelen af te dekken om energie te besparen.

Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld in twee aparte zaken.

De stadsdelen hadden geëist dat zestig supermarkten in de hoofdstad energiebesparende maatregelen zouden nemen. Zandvoort en de milieudienst IJmond hadden datzelfde gedaan bij 32 winkels.

Eisen

Volgens de wet mag een overheid bedrijven die veel energie gebruiken zogeheten nadere eisen opleggen. De bedrijven waren het niet eens met de maatregelen en stapten naar de Raad van State.

Volgens de overheden leidt de afdekking van koelkasten tot een flinke energiebesparing. De koeling is namelijk verantwoordelijk voor circa 60 procent van het energieverbruik van een supermarkt. De ondernemingen stelden dat de het niet nodig was een dergelijke verplichting op te leggen.

Inbreuk

Ook zou het afdekken van koel- en vriesmeubelen een ontoelaatbare inbreuk maken op de winkelformule. De Raad van State oordeelde echter dat de overheden "in redelijkheid gebruik hadden gemaakt van hun bevoegdheid door deze nadere eisen te stellen."

Verder stelden de bedrijven dat het langer dan vijf jaar zou duren om de kosten van het afdekken van de koelkasten terug te verdienen, waardoor de opgelegde maatregelen onrechtmatig zouden zijn. Volgens de Raad van State was de terugverdientijd echter minder dan dat.

Energiebesparingplan

De raad stelde wel dat in elf van zestig Amsterdamse supermarkten de stadsdeelbesturen niet bevoegd waren nadere eisen te stellen. Zij hadden namelijk geen energiebesparingplan opgevraagd of ontvangen, waardoor zij zich helemaal geen goed beeld hadden kunnen vormen van de maatregelen die de winkels wilde treffen.

Het gaat om zestig vestigingen van Albert Heijn, Aldi en Dekamarkt in Amsterdam. De gemeente Zandvoort en de milieudienst IJmond riepen 32 vestigingen van Dekamarkt, Albert Heijn, Vomar, Deen en Aldi op het matje. Tegen de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie