VVD wil tien miljard extra voor vervoer

AMSTERDAM - De VVD wil tussen nu en 2025 tien miljard euro extra investeren in het wegennet en het spoor. Naar de wegen gaat tweederde van het geld, naar het spoor de rest. Dat heeft politiek leider Mark Rutte woensdag gezegd in Leiderdorp.

De VVD wil in haar tegenbegroting na Prinsjesdag geplande lastenverzwaringen voor de automobilist terugdraaien. Het gaat om bijvoorbeeld verhoging van de accijns op brandstof en verhoging van de fiscale bijtelling voor leasewagens.

Mobiliteitsplan

Rutte presenteerde het mobiliteitsplan van zijn partij bij een knelpunt in Leiderdorp, aan de A4. "We verwachten niet van het kabinet dat het morgen de files oplost. Maar behalve belastingverhogingen hebben we nog niets gezien."

De VVD vraagt in het zogenoemde zevenpuntenplan voor mobiliteit met klem aandacht voor de sociale en economische gevolgen van files. Zo neemt bijvoorbeeld het sluipverkeer toe. De filemeter van de partij toont dat dit automobilisten op jaarbasis 33 verloren werkdagen kost.

Infrastructuur

Verder pleit de VVD voor meer mogelijkheden voor de inzet van private middelen bij infrastructuur. Ook wil de VVD bestaande wegen beter gebruiken door de spitsstroken permanent open te stellen. Ook wil de partij af van onnodige regelgeving die verantwoordelijk zou zijn voor de vertraging van infrastructurele projecten.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de filedruk in de eerste zes maanden van dit jaar is gestegen met 17,3 procent. Rutte: "Het autoverkeer zal tot 2020 met veertig procent groeien. Maar het wegennet is sinds 2000 slechts met anderhalf procent gegroeid."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie