Tarieven huisarts blijven op peil

DEN HAAG - Huisartsen, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS zijn het eens geworden over de financiering van de huisartsenzorg voor volgend jaar. De tarieven voor de huisartsen blijven gelijk.

Wel komt er een onderzoek van de manier waarop de sector wordt bekostigd.

Dat hebben de drie partijen dinsdag bekendgemaakt. Een nieuwe overeenkomst was nodig, omdat aan het eind van dit jaar de afspraken uit het zogeheten Vogelaar-akkoord van 2005 aflopen.

Na een lange periode van conflicten en actievoerende huisartsen spraken de partijen toen af dat de artsen 52 euro per ingeschreven patiënt krijgen en 9 euro per consult.

Kwijt

Deze tarieven blijven voor volgend jaar gehandhaafd, hoewel de zorgverzekeraars veel meer kwijt waren aan de huisartsenzorg dan geraamd. Dat komt omdat de huisartsen veel meer consulten en verrichtingen declareerden.

De verzekeraars hopen het komend jaar winst te boeken door onder meer dure zorg in ziekenhuizen waar mogelijk meer door goedkopere huisartsen te laten doen.

Misliepen

De huisartsen klaagden daarentegen dat ze miljoenen aan declaraties misliepen omdat van veel patiënten niet bekend was bij welke zorgverzekeraar ze stonden ingeschreven. Komend jaar zal een centraal inschrijfbestand in het leven geroepen worden dat dit probleem moet verhelpen.

Ook klaagden de huisartsen steen en been over problemen met de declaraties direct na de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, wat de aanleiding was voor de nieuwe tarieven. Nu is afgesproken dat ook op dat punt nog verbeteringen worden doorgevoerd.

Gesloten

Met het aflopen van het Vogelaar-akkoord zijn de boeken over de afgelopen twee jaar gesloten. In ieder geval tot 2009 blijven de tarieven ongewijzigd. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat in de tussentijd bekijken hoe het zit met de kosten binnen de huisartsenzorg en de wijze van financieren.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie