Gelderland verwerpt heffing woningcorporaties

ARNHEM - De provincie Gelderland ziet niets in het plan van het kabinet om de woningcorporaties mee te laten betalen aan het opknappen van probleemwijken. De provincie heeft minister Wouter Bos (Financiën) daarover dinsdag een brief gestuurd.

Het provinciebestuur stelt onder meer dat de corporaties in het oosten van het land op deze manier moeten meebetalen aan de verbetering van probleemwijken elders in het land. Dat gaat ten koste van projecten in Gelderland, vreest het provinciebestuur.

Limburg

Vorige maand keerde Limburg zich al tegen de dreigende heffing van het kabinet. Ook deze provincie denkt dat daardoor binnen de eigen grenzen te weinig geld overblijft voor zestig wijken en buurten.

Met een heffing zullen leegstand, onverkoopbaarheid van woningen, sociale problemen, verloedering en ontgroening in Limburg dramatische vormen aannemen, stellen de Limburgse wooncorporaties. Zij kunnen 8,5 miljard euro investeren om dat te voorkomen.

Heffing

"Maar dan moet het Rijk aan die corporaties geen heffing gaan opleggen, want dan hebben de corporaties slechts 6 miljard over om te investeren", zei voorzitter Frans van Velzen van de Limburgse corporaties dinsdag. Volgende week maandag praten provincie en corporaties met minister Vogelaar.

De aanpak van de probleemwijken is een van de speerpunten van het kabinet. Het is de bedoeling dat de corporaties een slordige 3 miljard euro bijdragen. Het overleg met minister Ella Vogelaar (Wijken) hebben de sociale huisvesters uit onvrede opgeschort.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie