EU-landen oneens over kennis-immigranten

BRUSSEL - Het plan om knappe koppen naar de EU te halen met een Europese werkvergunning ('een blauwe kaart') stuit op moeilijkheden.

"Het zal heel moeilijk worden om een enkele definitie te bepalen van een zogeheten kennismigrant. Wel kunnen de EU-landen afspreken om elkaars definities te erkennen", zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) dinsdag in Brussel na een bezoek aan EU-commissaris Franco Frattini (Justitie). Nederland kan dan strenger of soepeler zijn dan andere landen.

Albayrak

Albayrak heeft de EU-commissaris dinsdag op het hart gedrukt dat Nederland eigen beleid wil blijven voeren voor de instroom van zogeheten kennismigratie.

Zo wil ze voorkomen dat Nederland door EU-regels mensen moet toelaten die hier niet nodig zijn. Ze eist daarbij ook dat de herkomstlanden de personen steeds gegarandeerd terugnemen. De regeling moet bovendien de herkomstlanden ten goede komen.

Plan

Het Europese plan is gebaseerd op de Amerikaanse 'greencard', een tijdelijke werkvergunning voor sectoren met een personeelstekort. De Europese Commissie doet hierover dit najaar voorstellen aan de EU-landen.

Albayrak sprak in Brussel opnieuw haar steun uit voor een Europese regeling voor asiel. "Nu zijn er even wat minder aanvragen in de EU. Maar gezien de brandhaarden in de wereld, zoals Irak. kun je erop wachten dat mensen weer de weg naar Europa weten te vinden.

Dan mag het niet zo zijn dat een paar landen de rekening gepresenteerd krijgen. Zoals Zweden nu koploper is met het aantal Irakese asielzoekers."

Gezamenlijk

Albayrak pleit ook voor een gezamenlijke terugkeer van illegalen. "Dat moet in 2010 geregeld zijn", zei de staatssecretaris. "Nu hebben we alleen gezamenlijke vluchten naar de herkomstlanden."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie