AMSTERDAM - Het aantal werkzoekenden dat bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) staat ingeschreven, is in februari 2 procent gestegen. Het totaal aantal werkzoekenden groeide daarmee tot .700, van wie 586.600 zonder een betaalde baan.

Dat heeft het CWI donderdag meegedeeld. De stijging is minder dan de helft van die in januari. Toen meldde het CWI de grootste maandtoename in twintig jaar.

De sterkste stijging deed zich in februari voor onder werknemers met een HBO-, MBO-, HAVO- en VWO-opleiding. Ook het aantal -plussers onder de werkloze werkzoekenden groeide in februari sterk, te weten met 4,1 procent. Bij jongeren was de stijging 2,6 procent.

Als enige gebied in Nederland kende Zeeland een dalend aantal werkloze werkzoekenden. Het aantal nam hier 3,6 procent af tot .600. In Flevoland deed zich de hoogste stijging voor: 5 procent tot 12.700.

De werkzoekenden vinden bij de CWI's nu minder vacatures dan een jaar geleden. Bedrijven en overheid hebben bij de CWI's in januari en februari 28.550 vacatures ingediend, 10 procent minder dan in dezelfde maanden vorig jaar. De centra hebben momenteel voornamelijk vacatures in de landbouw en zakelijke dienstverlening. De landbouw, banken, verzekeraars en en andere zakelijke dienstverleners zijn nog de enige sectoren die meer vacatures aanmeldden dan vorig jaar.

De trend bij de CWI komt overeen met de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag naar buiten bracht. Het CBS meldde een verder oplopende werkloosheid, vooral onder jonge mannen. In een maand tijd is de gemiddelde werkloosheid gestegen van 4,3 naar 4,6 procent van beroepsbevolking. In de maanden december, januari en februari waren gemiddeld 343.000 mensen werkloos.